Fotboll


Fotboll


Fotbollsmatcherna har lockat den största publiken genom tiderna i Närpes. A-laget har under årens lopp spelat i divisionerna 1 – 3. År 2019 spelade Kraft i division 3. Publiktillströmningen har alltid varit nationellt sett på hög nivå. Medeltalet per match ligger kring 400-500 människor. Publikrekordet i Finland för division 3 matcher innehas av Kraft med 2406 personer. Det skedde då Kraft mötte lokalkonkurrenten LBK från Lappfjärd en högsommardag år 1974.

Någon spelare från Kraft har inte lyckats ta sig till landslaget. Den kanske bästa spelaren var Sven Nyman som lockades till VIFK och spel i mästerskapsserien. Mesta mål i seriespel i Kraft innehas av Jonas Granfors med 115 mål.

Antalet fotbollsspelare har hela tiden ökat i Närpes. Det är ett resultat av flitig juniorverksamhet och framförallt att damfotboll har kommit med.

 

Förutsättningarna att spela fotboll i Närpes har avsevärt förbättrats sedan föreningen år 2008 byggde en fotbollshall. Det är en bubbla som med hjälp av tryckluft håller rätt takhöjd på hallens plasthölje.

Närpes Kraft har under sina vingar cirka 12-14 olika lag som är med i seriespel. Flaggskeppet är A-laget som under säsongen 2019 spelade i division 3. B-laget består mest av A-juniorer och spelare som förkovrar sig för uppflyttning till A-laget. Föreningen har alltid haft en flitig juniorverksamhet. Nu spelar juniorer i olika åldersklasser i juniorlag för både pojkar och flickor.

 

Damlaget

Under 2000-talet har Kraft fotboll haft ett damlag i seriespel. Under säsongen 2019 var damlaget mycket framgångsrikt.  Det steg under säsongen till division 2.

 

 

 

Sidebar