Orientering


Orientering


Orienteringssporten tog fart i slutet på 1940-talet i Närpes. Förvånansvärt fort blev orienteringssektionen i Kraft en av de bästa i landet. Med de rätta ledarna i Nils och Ruth Lindholm, fick man fram orienteringsförmågor som ständigt knackade på dörrarna till landslaget.

 

Namn som bröderna Ruben, Helge och Rolf Ellfolk, Henry Österås, Johan Nordback, Leo Mård och Alvar Kvisén dök ständigt upp i resultatlistorna i tidningarna.

 

Två gånger kunde klubben klättra upp på prispallen (3:e och 2:a) i den största tävlingen i Finland, Jukola-budkavlen.

 

Orienterarnas framgångar på 1950-talet rönte även nationell uppmärksamhet. Klubben tilldelades rättighet att arrangera finska mästerskap 1959. Tävlingarna hölls i Tjärlaxterrängen.

 

 

 

Orienteringen startade som en sektion inom Kraft. Eftersom sektionen blev framgångsrik, så for dom iväg med det mesta av alla pengar för resor som behövdes för  tävlingsverksamheten i Kraft. Den var lika stor som alla andra sektioner tillsammans.

Därför beslöt man bilda en egen förening 1957. Man bildade då Närpes orienteringsklubb, NOK. Till den första ordföranden valdes Henry Österås. En av medlemmarna i den nya styrelsen var Rolf Eklund, som snart blev den ”mesta” orienteraren.

Han var under hela sitt liv en aktiv orienterare och flerårig ordförande för NOK. Han var också fader till idén att bygga upp Vargbergets fritidscentrum.

På 2000-talet har klubben en flitig verksamhet, speciellt omtyckta är de traditionella orienteringsträningarna varje torsdag sommartid.

Orienterare mellan 7 – 80 år deltar och många juniorer i alla åldersklasser syns i skogarna.

Sidebar