Skidåkning


Skidåkning


 

Skidåkning har traditionellt varit en stor sport i Närpes. Förr var skidåkarna tvungna att med egna skidor åka upp skidspår, för att sedan kunna träna. Skidorna var av trä och de bröts ibland itu i backarna. Skolbarnen skidade alltid till och från skolan på vintern.

Tävlingar kunde arrangeras längs landsvägarna utan att speciella spår hade gjorts upp. Trots alla svårigheter drog sporten många utövare. Nuförtiden körs spårbottnar upp med snöskoter och en specialtillverkad spårkalle drar upp fina, hårda spår.

Skidorna är av glasfiber och de glider mycket snabbare än gamla tidens träskidor. Närpes har inte haft skidåkare som klarat sig på nationell nivå, förrän juniorerna på 2000-talet gjorde just detta.

Förutsättningarna för att åka skidor har förbättrats avsevärt från 1980-talet. Man har byggt elbelysta skidspår i snart sagt varje by. Man har byggt upp skidcentra för sporten på Vargberget, Högåsen och Pörtom.

 

 

 

 

 

 

Förutom varma stugor har man kilometervis med belysta spår på områdena. Det mest utbyggda området finns på Vargberget, som är centrum för skidåkning, skidskytte och orientering. Verksamheten inleddes med att man flyttade upp en gammal skola till berget år 1970. Kring denna stuga på området byggdes nya fina skidspår.

Från 2009 började man bygga upp en fin juniorverksamhet. Bra tränare, med Kenneth Kuuttinen och Janne Halonen i spetsen byggdes träningarna upp för juniorerna. Snart fick man en bra grupp, Linnea Halonen, Heidi Kuuttinen och Patrik Kuuttinen, vilka var mycket talangfulla. Nuförtiden har de alla tre tagit i FM-medaljer och deltagit i världsmästerskap. Så småningom dök det upp fler och fler juniorer upp som ville delta i träningarna. Nuförtiden är det en ganska stor grupp juniorer som tränar ganska aktivt.

Krafts juniorsektion har år 2019 en 14-åring, Lukas Kuuttinen, som har besegrat alla sina medtävlare under tävlingssäsongen. Han vann även juniorernas finska mästerskap, Silvertrissan.

 

 

Skidskytte

På 2000-talet har en ny sektion kommit till. Det är skidskyttarna som inlett verksamhet i Närpes och startat en ny sektion i Kraft. De har med en stor talkoinsats lyckats bygga en egen skidskyttestadion på Vargberget. De kallar sig för Närpes Kraft Biathlon. Med ett flitigt juniorarbete har de på en kort tid fått tävlare på landslagsnivå i juniorklasserna.

Ordförande för skidskyttarna och stor entusiast är Mattias Rönn.

Som tecken på skidskyttarnas goda arbete belönades de med 10:e plats i rangordningen bland skidskytteföreningarna i Finland.

 

 

Skidsäsongen inleddes på ett spännande sätt, då 21-åringen Heidi Kuuttinen fick rycka in i stafettlandslaget i skidskytte.

Tävlingen skedde i Östersund och Heidi skötte sig riktigt bra. Hon studerar nu i Östersund i Sverige och satsar ganska mycket. Hennes insatser i skidspåret har gett henne flera uppdrag på landslagsnivå. Hon tävlar ännu i juniorklasserna och hon finns nu i finska landslagets utmanargrupp. Hennes uppdrag i stafettlandslaget var hennes första insats på seniornivå.

Sidebar